Waarom Castratie

Waarom castratie?

Kamelenhengsten zijn tijdens de wintermaanden bronstig wat altijd een heel gedoe is als de eigenaar met zijn hengst wilt werken zoals op de tochten van DesertJoy.
De eigenaar van de hengst moet constant alert zijn met zijn hengst en ook voor de hengst is de bronst een periode van stress.

Een hengst in bronst eet en drinkt slecht, wordt 24 uur per dag in beslag genomen door zijn hormonen en vermagert dus altijd sterk tijdens deze periode.

Een hengst kan zo'n 2 tot ruim 3 maanden bronstig zijn gedurende de winter.

Hoe beter een hengst in zijn vel zit, hoe bronstiger hij wordt. En ook, hoe kouder de winter hoe bronstiger de hengst.

De bedoeïenen hebben dit tot nu toe altijd geprobeerd op te lossen door de hengst vanaf het eind van de zomer op rantsoen te zetten, wat ook niet echt diervriendelijk is plus dat het de ene keer wel helpt en de andere keer weer niet.

Het doel van castratie is dan ook:

- rust voor de hengst

- voorkoming mens-dier conflict

Het is voor de bedoeïenen dus van ondergeschikt belang of de hengst vruchtbaar of onvruchtbaar is.

Mentaliteitsobstakel

Castreren van dieren is ongewoon in de cultuur van de bedoeïenen.

Het is daarom ook uitzonderlijk dat sommige bedoeïenen nu open staan voor castratie en zij het inzien dat het voor sommige kamelenhengsten zelfs beter is.

Hormonale castratie

In de winter van 2013 is er een hormonale castratie geweest bij 4 kamelenhengsten onder begeleiding van dierenarts Peter Klaver.

Het is gebleken dat hormonale castratie bij kamelen niet werkt.