Welke kamelen werden in de zomer van 2009 ondersteund met voer?

Drie kamelen van 2008 hoeven niet meer ondersteund te worden, waardoor de stichting ruimte heeft om 3 nieuwe kamelen te ondersteunen met voer. De ondersteuning is ook nu weer voor de helft van wat zij eten per maand, geleverd in voer.

Hoe gaat het met de andere 5 kamelen die ondersteund werden in 2008

Eiyde van Humied

Het gaat goed met Eiyde, ze groeit goed. In zomer van 2009 wordt zij weer met de helft van wat zij eet per maand ondersteund met voer.

Eiyde-okt-08

Marzuk van Mahmud

Marzuk komt maar niet aan, hij eet ontzettend veel maar blijft toch wat mager. Marzuk oogt niet zwak of apatisch, is speels, en draagt al bevoorrading en/of een berijder. Hij draagt toch minder als wat normaal is voor zijn hoogte en leeftijd. Geprobeerd wordt een wormenkuur en de stichting blijft hem in de zomer van 2009 ondersteunen met voer.

Marzuk-2-dec-08  Marzuk voer 2009

Saïde van Mohammed

Saïde is een taaie. Winter '08/'09 kreeg ze ineens een onverklaarbare zwelling aan haar gezicht wat doortrok naar haar buik, zwanger en wel. Na ruim een week trokken de zwellingen weg. Niemand weet wat het is geweest.

In het voorjaar van '09 kreeg ze scabiës (schurft, een besmettelijke huidziekte), opgelopen van andere kamelen. Hiervoor heeft ze 4 injecties gehad waarna ze langzaam van de scabiës genas.

En terwijl Saïde nog aan het genezen was van de scabiës, beviel zij 25 mei 2009 van een prachtig wit kamelenjong, een meisje, Ghazala (gazelle).

22 juli 2009: Helaas is Ghazala, geheel onverwachts, overleden. 's Avonds speelde ze nog met haar moeder en de volgende ochtend was zij overleden. Aliyèn en Mohammed hebben Saïde de tijd gegeven om afscheid te nemen van haar jong, alvorens haar te begraven.

Saïde wordt deze zomer van mei t/m oktober ondersteund met voer om bij te komen van haar kwalen en bevalling.

Saide en ghazala tf

Khamies van de familie Aliyèn

Khamies doet het erg goed in zijn training en wordt al een hele man. Deze zomer wordt hij ondersteund met weer de helft van wat hij eet per maand.

Khamies 3

Shaile van Musa en Mahmud

Najaar/winter '08/'09: Shaile heeft een goede zwangerschap gehad met veel beweging.

20 januari 2009: Is zij bevallen van een prachtig kamelenjong, een meisje: Aweida, haar naam is  ter nagedachtenis aan Aweida die het logo van de stichting draagt. Aweida is een pittig kameeltje. Het was voor Shaile haar eerste bevalling, en dat werd een snelle en moeiteloze bevalling . Moeder en jong maken het uitstekend. Beiden worden deze zomer ondersteund met voer, ook verstrekt de stichting Diëthyl om de grond waar beiden op staan schoon te houden.

Sh en a staan ency  Sh en a zogen 1 ency

Drie nieuwe kamelen die ondersteund worden

Mabruka van Subaih

Mabruka is gered van een kamelenhandelaar, zij is een al wat oudere vrouwtjeskameel. Haar eigenaar ruilde haar in omdat hij zelf niet meer met haar op pad kon gezien zijn leeftijd. Daardoor was Mabruka altijd op pad met jonge kinderen, wat haar veel stress gaf. Ze werd ook nooit zwanger.

De stichting heeft haar opgekocht van de handelaar en een goed thuis voor haar gezocht: ze hoort nu bij Subaih, een oudere bedoeïen die haar niet aan jonge kinderen meegeeft, geheel zelf voor haar zorgt en die een goede plek voor haar heeft, binnen op het erf tussen groen. Subaih heeft haar Mabruka gedoopt, de Gezegende. Ze is nu zwanger en wordt ondersteund.

Portret mabruka tf  Mabruka 2009 zwanger

Shailèn van Suleimèn

Shailèn is een oude getrouwe, een bijzondere en oudere hengst, zeer geliefd, rustig en stabiel. Vader van al meerdere jongen.Al sinds jaar en dag bij Suleimèn. Begin 2009 kreeg Shailèn scabiës waarop hij inteerde, hij vermagerde sterk. Na injecties en rust is hij nu goed herstellende. Hij wordt deze zomer ondersteund.

Scabiës                                                                      Genezen

Shailen rabies 2009  Shailen genezen

Marfush van Rasha

Rashda is al jaren weduwe en moeder van 4 opgroeiende kinderen. Zij heeft geen middelen van bestaan en is volledig afhankelijk van hulp van haar familie. Ze is een goede verzorgster van kamelen, zo ook voor Marfush. Marfush is bij haar vanaf ze weduwe is geworden, hij is een grappige mannetjeskameel, heeft geen 'remmen' en zigzagt weleens, maar hij is beresterk en met name op bergpassen kan hij je ineens een stevige onverwachtse zoen geven.  Omdat hij nogal moeilijk te berijden is (alleen bedoeïenen rijden op hem), krijgt Rashda vaak te horen waarom ze hem niet inruilt voor een andere kameel, maar daar wil ze niks van horen. En gelijk heeft ze. Hij is een goede lobbes, stevig en sterk en oogt soms ietwat miskend.

Om Rashda en haar familie te helpen wordt Marfush voor de helft van wat hij per maand eet ondersteund in de zomer van 2009.

Portret marfush tf