Voor hoeveel eet een kameel

Voor hoeveel eet een kameel?

De kosten voor het levensonderhoud zijn in Egypte de laatste jaren drastisch gestegen. Dit geldt ook voor het levensonderhoud voor kamelen naast het feit dat zij steeds minder kunnen grazen door een droger wordende woestijn.

Energie - en ruwvoer

Een kameel heeft ruwvoer en energievoer nodig.

Energievoer: hard maïs, 2 - 3 kilo per dag.

Energievoer-mais-1 Energievoer-mais-2

De kosten voor energievoer is in nog geen jaar tijd bijna verdubbeld.

Een baal van 50 kilo maïs kostte jarenlang rond de 8 euro, nu kost dezelfde baal bijna 15 euro. Tegenwoordig schommelen de prijzen heel erg.

Een volwassen kameel doet ongeveer 20 dagen met een 50 kilo baal.

Ruwvoer: hooi, alfalfagras, 2 keer per dag

Ruwvoer is erg belangrijk, het vervangt het grazen.

Deries-ruwvoer-1 Ruwvoer-alfalfagras-1

Aan ruwvoer is een eigenaar zo rond de 30 euro per maand kwijt.

Wil een eigenaar zijn kameel normaal én goed te eten kunnen geven, dan is hij dus zo rond de 45 euro per maand kwijt in het gunstigste geval. Terwijl een gemiddeld maandinkomen van een Egyptische ober 50 euro is, dit geldt voor een Egyptenaar met een vaste baan, niet voor een bedoeïen.

Noodgedwongen geven de bedoeïenen hun kamelen vaak (bedrukt) karton als ruwvoer en afval eten van restaurants als energievoer. Voor dit afval eten van restaurants betalen zij zelfs vaak ook...

hulp aan kamelen is dankbaar

Een kameel is een erg gehard dier, maar er zijn grenzen.

Omdat een kameel zo’n gehard dier is, is hulp aan hen daarentegen ook heel dankbaar: bij kamelen bereikt men al ontzettend veel als er aan basisbehoeften gedaan wordt.

Preventie is het sleutelwoord, te weten: goed & voldoende voer, schoon water en goede verzorging!

Bilhen en ataiqe deries Goed water 1 TF