Situatie Sinaï
  2. Groei Dahab door toerisme
  3. Situatie Bedoeïenen

Achtergrond Sinaï & de Bedoeïenen

De Sinaï is het schiereiland tussen Egypte en het grote schiereiland Saudi-Arabië. De oorspronkelijke bewoners van de Sinaï zijn bedoeïenen, arabische woestijnnomaden. Er leven zo’n 15 verschillende bedoeïenen stammen in de Sinaï.

Woestijnbeeld 2  Woestijnbeeld 3

De Muzayna stam is zo’n 400 jaar geleden vanuit Saudi-Arabië in de Sinaï terechtgekomen. Eeuwenlang trokken zij door de Sinaï woestijn met hun kuddes van weidegrond naar weidegrond.

De Sinaï heeft diverse overheersingen gekend in de afgelopen eeuwen. De laatste 50 jaar werd het heen en weer getost tussen Israël en Egypte. Sinds 1985 behoort de Sinaï weer tot Egypte.

Minderheidsgroep

De diverse bezettingen hebben generaties lang tot op heden een onuitwisbare en indringende invloed uitgeoefend op het dagelijks leven en op de identiteit van de bedoeïenen.

De diverse regeringen zijn verschillend omgesprongen met de Sinaï en haar bewoners, wat echter alle verschillende regeringen kenmerkt is dat zij de bedoeïenen aangespoord hebben om zich permanent te vestigen om zo controle en overzicht over hen te houden.

Bedoeïenen werden en worden gezien als een minderheidsgroep en als tweede rangsburgers, zoals vroeger in Europa de zigeuners werden gezien.

Bedoeienen1