Groei Dahab door toerisme
  2. Groei Dahab door toerisme
  3. Situatie Bedoeïenen

Groei Dahab

Dahab, wat goud betekent in het Arabisch, ligt aan de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee en is van oorsprong een dadelpalm oase en de pleisterplaats van de Muzayna bedoeïenen. Van oudsher kwamen zij in de ’s zomers naar Dahab voor de dadeloogst, visserij en om elkaar weer te ontmoeten.

Dahab bestond tot zo’n 30 jaar geleden uit een enkele rieten hut op het strand, er was geen bebouwing, geen elektriciteit en er waren geen wegen.

Sinds begin jaren '80

Maar m.n. sinds het begin van de jaren ’80 heeft het toerisme steeds meer de Sinaï ontdekt, vooral door de Rode Zee die wereldwijd duikliefhebbers aantrekt. Als gevolg hiervan kwamen veel Egyptenaren naar de oostkust van de Sinaï om werk te vinden in het toerisme.

Dahab 1 TF  Dahab 2 TF

Tegelijkertijd - door de droger wordende woestijn en vanuit overheidswege - gingen steeds meer bedoeïenen zich o.a. in Dahab vestigen.

Tegenwoordig leven bedoeïenen dus in of rond de kustplaatsen van de Sinaï, zoals Dahab of in nederzettingen in de woestijn.

De laatste jaren groeit Dahab behoorlijk explosief.

Situatie-in-dahab-5-steeds-minder-plek  Situatie-in-dahab-3

En ook nu weer zijn het de bedoeïenen met hun kamelen die als aller eersten de nadelige gevolgen van de groei merken; er komt steeds minder plek voor hen en voor hun kamelen. Deze staan nu meer en meer langs de rand van de straatjes zonder bescherming en tussen het – al dan niet aangewaaide – afval in plaats van - tot voor kort - op en binnen het erf van de families.

Klik hier als je meer wilt weten over de geschiedenis & het oorspronkelijke leven van de bedoeïenen:

De Kameel en de Bedoeïen door Fred Ros, conservator Museum voor Volkenkunde

Of ga naar de Encyclopedie op deze site en klik op Fred Ros.