Situatie Bedoeïenen
  2. Groei Dahab door toerisme
  3. Situatie Bedoeïenen

Situatie Bedoeïenen

Tegenwoordig leven bedoeïenen dus in of rond de kustplaatsen van de Sinaï, zoals Dahab of in nederzettingen in de woestijn.

De nederzettingen in de woestijn zijn veelal gelegen langs of in de buurt van de twee hoofdwegen van de Sinaï: de noord-zuid weg of de oost-west weg o.a. om zo overzicht en controle over hen te kunnen houden.

Hibshen op schoot  Mo en shailen

De laatste decennia leven de bedoeïenen van - en zijn ze afhankelijk van - het toerisme. Dit geldt ook voor de bedoeïenen in de nederzettingen buiten Dahab.

Ze verhuren zich als gids of chauffeur, zij profiteren nauwelijks van vaste banen, ook niet in het toerisme, omdat deze voor 90% in handen zijn van Egyptenaren.

Omdat zij zich verhuren zijn zij nooit zeker van werk en leven zij ook van een schamel inkomen.

Samengevat is de situatie van de bedoeïenen de laatste decennia dus drastisch veranderd door:

* dat zij gezien worden als een minderheidsgroep

* zij aangespoord werden om zich te vestigen, zodat er controle en overzicht over hen gehouden kan worden

* de tegelijkertijd steeds droger wordende woestijn

* de explosieve groei van Dahab, waardoor zij al veel land en visgronden kwijtgeraakt zijn aan de kustlijn van Dahab maar ook minder plek hebben om hun kamelen te stallen.

De ook nog sterk stijgende voedselprijzen - dus ook voor het kamelenvoer, accijnzen en het weinige werk met name 's zomers maakt de situatieschets compleet.

Portret-Aliyen-Faraj-Ataiyiq-1  Abdun tussen zadels