2011 – HEDEN
Begin 2011 beleefde Egypte een revolutie wat het begin inluidde van economische instabiliteit, negatieve reisadviezen en de isolatie van het internationale vliegveld van Sharm el Sheikh. Wat een totale instorting van het toerisme tot gevolg had ook al was en is alles veilig in Zuid Sinaï.
In het najaar van 2019 begon het toerisme dan toch eindelijk weer aan te trekken, maar toen kwam… corona en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, met de zoveelste inflatie golf.
Ook al begint het toerisme zachtjes aan weer aan te trekken en vliegen de chartermaatschappijen weer op Sharm el Sheikh, veel bedoeïenen hebben te lang moeten worstelen om te overleven.
En als het slecht gaat met de Mens dan gaat het met de Dieren vele malen slechter.
Tekort aan gezonde, betrouwbare kamelen
Eén van de gevolgen is dat veel bedoeïenen noodgedwongen hun kamelen (hebben) moeten verkopen aan de slacht waar zij ook nog eens een schamel bedrag voor kregen.
Dit geldt gelukkig niet voor de bedoeïenen en hun kamelen die ondersteund worden door stichting Dalèl.
Het gevolg is wel dat er langzaamaan een tekort ontstaan is aan gezonde en betrouwbare kamelen voor het woestijnwerk, waardoor de bedoeïenen cultuur onder nog grotere druk is komen te staan.
Nog een gevolg
Een ander gevolg is een situatie voor diegenen met het hart op de juiste plek…
Dat zijn bedoeïenen die altijd weerstand hebben geboden en geweigerd hebben om hun ouder wordende kameel in te ruilen voor een jongere omdat ze hun ouder wordende kameel een goede oude dag willen geven.
Wat betekent dat deze mensen geen financiële middelen hadden en hebben om een jongere kameel aan te schaffen voor de voortzetting van inkomen en het doorgeven van hun cultuur aan een jongere generatie.
Afval & Karton
Voor die kamelen die er nog zijn maar niet onder de stichting vallen is de situatie belabberd: zij krijgen veelal afval te eten van hotels en restaurants i.p.v. maïs en graan en karton i.p.v. hooi.
Er moet ook vaak betaald worden voor het afval van hotels en restaurants en ook is dit afval minder geworden omdat ook de restaurants en hotels bijna geen bezetting meer hebben/hadden.
Hotels en restaurants in Egypte scheiden hun afval ook niet, dus zit er van alles tussen dit restafval, zoals sigarettenfilters, plastic, stukjes glas etc
Het plastic probleem
Er is weinig tot nagenoeg geen bewustzijn onder de bevolking hoe schadelijk afval is.
Zo worden plastic tasjes, plastic verpakkingen, luiers, glas, sigaretten filters, kauwgom gewoon op de grond gegooid en uit rijdende auto’s gegooid of achtergelaten op stranden zonder een gemeentelijke ophaaldienst.
Wat eindigt in zee maar ook in struiken waar dieren van grazen.
Veel kamelen zijn al gestorven door teveel plastic in hun maag (zelfs plastic tasjes!), wat alles afsluit.
Het goede nieuws
Gelukkig heeft de stichting drie families met het hart op de goede plaats kunnen helpen dat ze in ieder geval hun ouder wordende kameel een goede oude dag kunnen geven…
Twee zonen van zo’n familie, die juist uitstekende cameleers zijn, hebben daarnaast ook een inkomen met en door de kamelen van Joyce…
Daarnaast heeft de stichting zeven Kamelen gered van de slacht of anderszins en vijf van hen herplaatst, onder andere bij drie families met het hart op de juiste plaats.
Eén van deze kamelen, genaamd Asfur, was de initiator om het Adoptie Programma te starten in 2012.
♥ Asfur, gered van de slacht en herplaatst, initiator van het adoptie programma. Asfur was volledig geadopteerd.
♥ Tunesie, de meest favoriete kameel onder de deelnemers van DesertJoy, gered in 2014, zijn eigenaar is nu écht zijn eigenaar …
♥ ♥ Hindi & Ghayyadh, beiden gered van de slacht (2011 + 2018) en herplaatst. Beiden hebben nog wel adoptanten nodig…
♥ Dahrutsj, hij kan van een goede oude dag genieten maar kan nog wel adoptanten gebruiken …